top of page
  • Фото автораEugene Mokeiev

Нотатки майстра: підготовка до гри vs підготовка до публікації

Оновлено: 25 серп. 2023 р.



Цього разу ми поговоримо про цікаву тему, яка хвилює кожного майстра - як готуватись до ігор? Що саме треба мати в нотатках? І чим відрізняються ваші особисті нотатки для гри від нотаток які підійдуть в якості тексту для публікації модуля?


Очевидно, що повна підготовка до гри - це набагато більше, ніж ваші нотатки. В залежності від формату гри вам може бути потрібно намалювати / знайти мапи, розставити токени або ж підготувати мініатюри, террейн, роздатки і ще купу всього.

На цих моментах я, можливо, зупинюсь іншого разу, а сьогодні розгляну основний обсяг підготовки - ваші нотатки, по яким ви будете вести гру.


Нотатки для готового модуля

Це - найпростіший випадок: у вас є готовий модуль, написаний іншим майстром, який ви збираєтесь провести своїй групі. Обсяг роботи яку вам потрібно буде виконати напряму залежить від його якості, ваших планів та вільного часу.


Щоб почати, прочитайте модуль від початку до кінця і задайте собі три питання:

  1. Чи є в цьому модулі моменти що потребують виправлення? Наприклад, не вистачає зачіпок для розслідування, деякі кімнати в підземеллі занадто пусті або ж не вистачає якоїсь невеликої зустрічі - логічного переходу між двома сценами?

  2. Чи хочу я додати щось в модуль від себе? Ви можете захотіти використати інших монстрів, розширити підземелля або ж ввести додаткових НІПів (можливо тих кого ваші персонажі вже зустрічали?)

  3. Що треба додати в модуль щоб прив'язати історії моїх гравців до нього?

Перший пункт є обов'язковим - достатньо якісні модулі які хочеться проводити "без змін" трапляються не так часто, і з досвідом після прочитання модуля ви будете одразу підмічати для себе місця які явно можна змінити в кращу сторону.


У разі, якщо в модулі є помилки що потребують виправлення, варто перечитати його ще раз і на кожне проблемне місце додати відповідний запис собі в нотатки.


Другий пункт повністю залежить від вашого бажання і кількості вільного часу на підготовку. Модулі, які написані добре можуть навіть запропонувати вам в якому напрямі рухатись якщо ви захочете розширити наявний матеріал.


Третій пункт також опціональний. Якщо ви граєте в ваншот, який має укластись в кілька годин на розкриття передісторій гравців може не бути часу, і це нормально.


Якщо ж модуль довший, то ігнорувати його уже не варто. Найменше, що можна зробити - підігнати зачіпку модуля під вашу групу. Ви можете додати одну невеличку сцену для всіх гравців, або ж кілька окремих, в яких описати що саме підштовхнуло цього конкретного персонажа вплутатись у пригоду.


Важливо: нотатки не мають бути дуже детальними. Вони призначені тільки для ваших очей - тому чим лаконічніші вони, тим краще.


Якщо спробувати підсумувати, ваші нотатки мають містити наступну інформацію перед грою:

  • Загальна структура - корисно тримати перед очима, щоб просувати історію або ж знати куди приблизно її спрямовувати, якщо група пішла зовсім непередбачуваним шляхом.

  • Локації - місця куди може відправитись ваша група з коротким описом.

  • Унікальні механіки - якщо в модулі магія поводиться особливим чином, головний злодій створює вплив на місцевість або ж є постійний ризик зараження хворобою, таке краще мати перед очима для нагадування.

  • Важливі неігрові персонажі (НІП) - список неігрових персонажів з короткими описами зовнішності і характеру дозволить вам не шукати їх під час гри в тексті пригоди. Ідеально взагалі мати їх роздрукованими.

  • Персональні квести ваших персонажів - якщо ви вплітаєте в модуль історії персонажів, корисно мати список того, що ви хочете зробити з ними під час модуля- це можуть бути зустрічі з НІПами, сутички або ж листи з підказками

  • Секрети і підказки - список того що персонажі можуть дізнатися під час гри (актуально в першу чергу для ігор - розслідувань). В ідеалі, вони не мають бути жорстко прив'язаними до персонажів чи локацій - в залежності від підходу групи та їх успіхів, ви можете видавати їм наступний шматочок інформації зі списку.

  • Ваші зміни в модулі

  • (Опціонально) Ваші доповнення до модуля

  • (Опціонально) Ваші персонажі - імена та нотатки щодо їх передісторій


Нотатки для власного модуля

Коли ви створюєте ваншот чи довший модуль "з нуля", все стає цікавішим.


Структура, наведена вище, все ще зберігається. Але оскільки історія повністю ваша, вам не потрібний розділ зі змінами в модулі. І підігнати модуль під ваших гравців стає набагато простіше - ви легко можете змінити цілу зустріч щоб включити історію того чи іншого гравця.


Коли ви готуєте власний модуль для гри, вам не потрібні такі ж детальні нотатки, які ви бачите в офіційних модулях.


У нотатках має бути тільки те, що не можна швидко зімпровізувати на грі - тому речі на кшталт "різних шляхів, якими може піти група і що робити в цьому випадку" можна опустити, залишивши тільки каркас самої ситуації.


Це мінімізує ваш час для підготовки і дасть вам більше часу для підготовки інших важливих речей - роздатків, терейну, мініатюр і т.д.


Нотатки для публікації

Після декількох ігор за вашим модулем, ви маєте свої нотатки, впевнені в його якості, і вам хочеться поділитись ним зі світом.


Тепер перед вами стоїть непроста задача - деперсоналізувати модуль, зробивши його придатним для будь-якої групи, і пересвідчитись що інформація подана максимально дружньо для майстра який буде його читати.


Перший пункт допоможе досягти проведення модуля для кількох різних груп - ви швидко помітите "вузькі місця" модуля (на кшталт перешкод, які не можна пройти без магії) і додасте можливості просунути історію іншим шляхом.


Але, в модуль все ще можна додавати моменти слави в залежності від класи, раси і передісторії персонажів: так, клерик може очистити прокляте місце і заслужити довіру голови міста, пройдисвіт може знайти підказку на злодійському жаргоні, а ельф потенційно може домовитись з ворожими ельфами, відкривши опцію переговорів якої без цього б не було взагалі.


Другий пункт складніше. В викладенні інформації вам треба притримуватись принципів максимальної простоти і зручності в користуванні для того хто читатиме ваш модуль. Всі інші деталі дизайну природньо випливають з дотримання цих принципів.


У майстра що буде водити ваш модуль може бути дуже обмежений час на підготовку. Тому ідеал, якого варто прагнути - щоб модуль можливо було вести, прочитавши тільки вступ перед ігровою сесією і рухаючись по тексту разом з гравцями.


Для початку, вам треба пересвідчитись що історія з усіма важливими поворотами, сюжетні зачіпки, унікальні механіки - викладені на початку тексту, щоб якомога швидше дати зрозуміти іншому майстру про що ваш модуль і куди він має привести групу.


В кімнатах підземелля має бути текст для читання вголос. Весь опис кімнат має бути поділений абзацами на точки інтересу, з виділенням жирним кожної точки. Приклад такого підходу можна побачити в Waterdeep: Dungeon of the Mad Mage.


Хорошою ідеєю для підземелля буде включити табличку-ростер супротивників, щоб у випадках коли група створює шум або ж прислухається в коридорі майстер міг швидко відповісти які загони приходять на допомогу супротивникам або ж що саме чують герої.


Стат блоки монстрів, описи сюжетних предметів, підказки по відіграшу ключових НІПів - все це в ідеалі має бути не в кінці модуля, а прямо в тексті, в момент першої появи в сюжеті. Все це зекономить майстру час і йому не доведеться листати модуль туди-сюди під час гри.


Важливу інформацію варто подавати в сайдбарах, щоб її можна було легко знайти якщо вона знадобиться в майбутньому.


Для розвилок де історія може піти по-різному мають бути прописані хоча б схематично основні шляхи і як вести по ним групу.


Для модулів в яких є важливим темп гри, таких як пограбування або розслідування, варто додати репертуар подій, якими майстер може контролювати наратив і підштовхувати групу в правильному напрямку якщо вона зайшла в тупик.


Підсумок

Сьогодні ми розглянули що має бути в нотатках майстра під час підготовки до гри і як трансформувати ці нотатки так щоб за ними могли водити інші люди. Сподіваюсь, це стане вам в нагоді :)


Наступного разу: поговоримо про систему Ten Candles та її унікальний підхід до створення історій.

 

Корисна література


Про ростери супротивників:


Про підготовку:


Книги:

  • Never Unprepared: The Complete Game Master's Guide to Session Prep

  • Return Of The Lazy Dungeon Master

 

Автор статті: Євген Мокеєв


Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!


Мої матеріали на DMs Guild

206 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page