top of page
  • Фото автораEugene Mokeiev

Драма навколо OGL 1.1 та майбутнє Dungeons & Dragons. Що робити авторам пригод?

Оновлено: 25 серп. 2023 р.


Отже, після останньої заяви Візардів я вирішив написати цю статтю. Ситуація з новою відкритою ліцензією зачепила всю НРІ спільноту, і багато авторів задумались про свої майбутні публікації.


Це сильно впливає на всю індустрію рольових ігор - перші зміни вже розпочалися. Що саме сталося, і що тепер робити? Розбираємось разом!


Передісторія


Відкрита ігрова ліцензія, або ж OGL 1.0 - це документ, якому уже більше двадцяти років. Він був випущений Візардами в 2000 році для третьої редакції правил. Ця ліцензія дозволяє будь-кому опублікувати свою роботу, використовуючи набір правил і контенту, визначений компанією - System Reference Document (SRD). Ця ліцензія була задумана як вічна гарантія, що не може бути відкликана - Візарди встановлюють правила гри, автори публікують свої роботи за ними, всі задоволені положенням речей, і популярність D&D зростає завдяки величезній кількості доступного контенту. Пізніше, разом з четвертою редакцією Візарди опублікували нову ліцензію - Game System License (GSL), яка була набагато менш відкритою для авторів. Багатьом це не сподобалось, і частина авторів вирішила побудувати свою ігрову систему спираючись на попередню ліцензію, OGL і SRD третьої редакції. Так побачила світ система Pathfinder.


Усвідомлюючи свою помилку, в п'ятій редакції Візарди повернулись до формату відкритої ліцензії, що спричинило вибух популярності D&D і появу багатьох чудових компаній - MCDM, Ghostfire Gaming, Kobold Press, Griffon's Saddlebag, Darrington Press та багатьох інших, які випускали сумісний з п'ятіркою контент, що не поступався в якості офіційному.


Що трапилось?

Інсайдер злив дані про нову ліцензію Wizards of the Coast, яка розсилалась крупним видавцям разом з контрактами. Вона була опублікована сайтом gizmodo.

Що ж там було і чому це викликало таку негативну реакцію?

  • Відтепер ви маєте реєструвати свої роботи, надсилаючи копію Візардам перед публікацією

  • Якщо ви заробляєте більше 50,000 доларів ви маєте звітувати їм про свої доходи

  • Якщо ви заробляєте більше 750,000 доларів, ви маєте заплатити роялті в розмірі 25% доходу що перевищує цю суму

  • Якщо в вашій роботі є неприйнятний контент, Візарди можуть заблокувати вашу роботу, і ви ніяк не зможете це оспорити

  • Візарди мають право змінити умови ліцензії в будь-який момент, повідомивши про такі зміни за 30 днів

  • Ви передаєте Візардам всі права на свою роботу, і не можете судитись з ними, якщо вони використають її в своїх продуктах

Не звучить як відкрита ліцензія, на якій можна будувати компанію, правда ж? Напрошується питання: хто взагалі захоче публікуватись на таких умовах, якщо є OGL 1.0 - безкоштовна і відкрита ліцензія? Тим паче, що One DnD і DnD 5E мають бути взаємно сумісні.


І ось тут ми підходимо до найгіршого пункту: Wizards скасовують попередню версію ліцензії! Всі згадані раніше компанії, які привели D&D до його успіху, опинилися в дуже скрутному становищі, коли у них є всього два вибори: пристати на жахливі умови нової ліцензії, або ж перемкнутися і почати робити контент для іншої системи.


Так як я даю стислий виклад подій в цій статті, я залишаю посилання на мегатред на Реддіті якщо ви захочете глибше вивчити ситуацію.


Реакція спільноти

Реакція спільноти не змусила себе чекати: вона об'єдналася і перейшла до активних дій - гравці почали масово скасовувати підписки на DnDBeyond, створювати петиції, започаткували хештег #openDND і завалили листами та телефонними дзвіками офіси Візардів і Хасбро.


Видавці теж не залишились в стороні: так, MCDM та Kobold Press заявили про створення власних систем. На додачу, Paizo відзвітували про початок роботи над новою відкритою ліцензією - Open RPG Creative License (ORC).


Вона буде побудованою на засадах відкритої співпраці, і не буде належати жодній із великих компаній, таким чином забезпечивши творцям безпечне майбутнє і уникнення можливого повторення ситуації, що сталася з OGL. Посилання на анонс.

Реакція Візардів на ситуацію є в посиланні на початку статті. Вони кілька разів збрехали, звинуватили спільноту, і врешті-решт заявили, що нова ліцензія буде опублікованою пізніше, і в ній не буде деяких з пунктів, що викликали найбільше обурення.


Правда це чи ні - буде остаточно ясно тільки після публікації нового документу.


Що ж тепер робити?

Якщо ви є автором пригод, чи просто задумувались про можливі публікації, ви точно задаєте собі наступні питання:

  • Що тепер взагалі робити?

  • Як публікуватись, щоб уникнути такої ситуації?

  • Чи можу я все ще створювати контент для D&D?

На всі ці питання я постараюсь дати відповідь нижче.


Особисто для себе я вирішив, що більше не буду публікувати нові роботи на DMsGuild. Завершивши роботу над другою версією A Chase Through The Planes та кампанією Ravenloft: Carnival of Lost Souls, я планую зосередитись на створенні контенту для систем Vaesen та Symbaroum через DrivethruRPG.


Щодо другої частини Колекції Українських Рольових Авантюр, ми все ще в роздумах щодо можливого рішення.


Які є альтернативи ОГЛ (інші відкриті ліцензії з СРД)?

D&D - не єдина система з відкритою ліцензією. Повний перелік можна знайти тут.

Систем, які використовують OGL 1.0 зараз варто уникати: майбутнє цієї ліцензії невідоме. Враховуючи, що Візарди показали себе не вартими довіри, створювати нові проекти під цією ліцензією може бути ризиковано.


Тому вас цікавить розділ "Other Systems" за цим посиланням. Можливо, одна з ваших улюблених систем є в цьому списку - в такому разі, ви можете вивчити їх SRD і перейти до роботи над своєю пригодою мрії :)


Для прикладу, там є наступні відомі системи:

  • Basic Roleplaying від Chaosium - сетинго-нейтральний Поклик Ктулху.

  • Blades in the Dark

  • Cypher System

  • FATE

  • Modiphius 2d20

  • Dungeon World

Чи зачепить це DMsGuild?

Ні, у DMsGuild своя, окрема ліцензія. Вона доволі типова для OneBookShelf (DrivethruRPG), дочірнім сайтом якої являється. Вона є закритою, але натомість дає вам змогу використоувати майже весь контент Візардів - той, що відноситься до схвалених сетингів.


Основні положення:

  1. Ексклюзивність: ви можете продавати свій контент тільки на цьому сайті.

  2. Права на вашу роботу: Візарди та інші автори програми отримують право використовувати вашу роботу або її частини в своїх роботах.

  3. Роялті: ви отримуєте 50% прибутку. 30% йде OneBookShelf, і ще 20% - самим Візардам

Публікуватись тут чи ні - ваш вибір. Прогнозувати дії Візардів зараз важко, але вони цілком можуть вирішити відігратись, встановивши більший відсоток роялті для себе на власній платформі.


Як працюють Community Content програми на DrivethruRPG?

З невеликими розбіжностями, вони є майже однаковими - це стосується використання вашої роботи, ексклюзивності і роялті. Але майте на увазі, що в залежності від видавця умови можуть відрізнятися. Тому зайдіть в Account -> Enter New Community Created Title, оберіть потрібну програму, проскрольте до кінця і уважно прочитайте умови.


Наприклад, у Genesys Foundry не таке жорстке обмеження на розповсюдження контенту:

Посилання на список програм є тут.


Чи можна публікуватись без ліцензії?

Теоретично - так, так як ігрові механіки не можна закопірайтити. Але на практиці це означає, що вам треба дуже ретельно вичитати вашу роботу і переконатись що вона ніде не використовує закопірайчені Візардами терміни чи контент.


Враховуючи об'єм роботи і супутні ризики, це є не найкращою ідеєю.


Що робити з контентом, створеним для D&D, але ще не опублікованим?

Перше, що варто зробити - зробити ваш модуль сетинго-нейтральним. Після цього, ви можете розпочати процес його конвертації під систему, що найбільше підходить для ваших цілей - це може бути відкрита ліцензія чи Community Content на DrivethruRPG, в залежності від вашого вибору.


Якщо ви хочете обрати Pathfinder, як найбільш споріднену систему - вам варто зачекати, доки їх ліцензія ORC не буде повністю готовою.

Підсумок

Ми вступаємо в нову еру, коли замість однієї домінуючої системи, контент для якої робили усі з'явиться багато нових систем. Я сподіваюся, це змінить наше хобі в кращу сторону.


Спостерігати за реакцією спільноти, яка об'єдналася довкола авторів контенту, щоб захистити своє хобі було безцінним. Багато компаній показали себе з кращої сторони, запропонувавши знижки на свої книги для новачків або вирішивши стати на ризиковий шлях створення власних систем.


Якщо ви маєте час і натхнення, то зараз найкращий час щоб спробувати для себе нову систему. Можливо, одна з них зможе стати вашою улюбленою.


Якщо ж ви хочете продовжувати грати в D&D, але вас засмучує рішення Візардів - пам'ятайте, що ця гра вже пережила зміну керівництва кілька разів за свою історію. Її цінність не в компанії яка її випускає, а в людях які в неї грають - вас і ваших друзях, з якими ви збираєтесь за одним столом щоб створити неймовірні історії.

 

Бонуси:

 

Автор статті: Євген Мокеєв


Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!


Мої матеріали на DMs Guild

330 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page