top of page
  • Фото автораEugene Mokeiev

Як грати в ДнД легально?

Оновлено: 2 квіт.



Почнемо з того, що таке піратство. І зараз я буду говорити не про Джека Спарроу і Чорну Бороду, а про піратство у сфері інтелектуальної власності. Під яким розуміють несанкціоноване копіювання, поширення тa пpoдaж об'єктів авторського права.


Що ж таке піратство в сфері настільних рольових ігор?


• Завантажувати PDF файл улюбленої НРІ і ділитися ним із друзями - це піратство

• Перекладати захищені авторським правом книги й поширювати переклад у межах спільноти - це піратство

• Використання і поширення сайтів-довідників з матеріалами по НРІ - це також піратство.


Існує думка, що піратство лише популяризує НРІ, але мушу вас запевнити, що воно лише вбиває україномовний контент і можливість виходу офіційного перекладу.


Український ринок, що досі лише у процесі формування, потенційно втрачає споживачів, які могли би купити офіційний переклад. Це призводить до відлякування великих компаній від продажу ліцензій офіційним локалізаторам, тому що зі зростанням піратства зменшується ринок збуту, який локалізатори можуть запропонувати компанії-виробнику.


Чи багато людей готові придбати офіційний локалізований продукт, коли вони вже завантажили піратську копію? Залишу це питання відкритим.


Поширення піратського НРІ-контенту насамперед шкодить саме Українській спільноті. У англомовного контенту значно більша аудиторія, тому він пропорційно страждає менше. А на україномовний контент піратство чинить згубний вплив.


Таким чином, підтримуючи НРІ-піратство, ви потрохи вбиваєте Українську спільноту НРІ, а доки вона все ще знаходиться в зародку, кожна втрата для спільноти буде суттєвою.


Навіть позиція «Моєю мовою цього контенту немає, тому я змушений піратити» нікого не виправдовує. Доки ти піратиш, офіційного україномовного контенту й не буде.


Більше того, якість піратського контенту зазвичай страждає. Якими старанними не були б пірати, вони не професіонали. Згадайте про російський переклад славнозвісних Phantom Studio, який, до речі, серед піратів вважається якісним. В цьому перекладі взагалі було видалено пояснення дуже важливої концепції Перевірок Здібностей. Хоч воно і було закладено лише в одному реченні.


Вони переклали «У разі провалу перевірки здібності персонаж або монстр не досягає успіху та стикається з наслідками, які визначає Майстер», коли в оригіналі «У разі провалу перевірки здібності персонаж або монстр не досягає успіху зовсім або досягає успіху у поєднанні з наслідками, які визначає Майстер».

Це ж зовсім змінює сприйняття концепту успіхів та провалів перевірок здібностей, чи не так? А більшість Майстрів Підземель, які користувалися піратським перекладом, могли навіть й не знати про концепт часткового успіху.


А тепер давайте поговоримо про те, як грати в ДнД легально.


Вікі Forgotten Realms


Ця вікі використовує ліцензію Creative Commons і тому є легальною для використання, на відміну від багатьох аналогічних сайтів.


Тут можна знайти море інформації по темі що вас цікавить, в тому числі зі старих редакцій без необхідності купляти книжки.


D&D Beyond


Переваги:

  • тут можна будувати персонажів, використовуючи офіційний конструктор

  • можна читати всі офіційні книжки

  • шукати потрібних монстрів, чари, предмети

  • створювати бойові зустрічі

  • користуватися творчістю коммюніті - на сайті є величезний розділ хоумбрю

  • за допомогою плагіна Beyond20 можна відправляти кидки в Roll20 і Foundry - ви не будете прив'язані до конкретної віртуальної стільниці і зможете комфортно грати онлайн

Як скористатись?

  • Купувати одразу всі книги й передплату майстра може бути дорогувато. Тому для початку можна знайти майстра, котрий поділиться з вами доступом до своєї бібліотеки контенту. Це цілком легально і передбачено правилами користування сайту.

  • Ліміти поширення контенту: в майстра може бути активними 5 кампаній, де від ділиться контентом, і в кожній з них може бути максимум 12 гравців. Також для цього майстру потрібна підписка, що коштує 6 доларів на місяць.

  • Якщо ви освоїлися на сайті і вам хочеться купувати свій контент, щоб ділитися з гравцями:

    • варто звернути увагу на “набори” - бандли - так ви можете отримати потрібні книги з великою знижкою;

    • купуйте книги під час великих розпродажів;

    • купуйте контент книги частково - наприклад, тільки ті класи і магічні предмети, що вам потрібні.


SRD: System Reference Document


Повністю легальний збірник правил гри, який охоплює усі базові правила, поняття, класи, порядок бою тощо. Так, ці правила значно скорочені порівняно із Книгою гравця, але їх використання не потребує жодних узгоджень. Це прийнятний варіант для початківців - як майстрів, так і гравців, - які ще тільки опановують гру. На пізніших етапах, можливо, вам доведеться придбати окремі можливості класів та рас у інших джерелах.

Українська спільнота працює над перекладом SRD, і ви можете цілком легально та без застережень користуватися цими матеріалами під час своїх ігор.

Якщо бажаєте допомогти, можете звертатись до Ольги Туомарі (Discord Tuomari#5876) - вона активно працює над перекладом.


Roll20 і Foundry VTT


Якщо ви проводите ігри онлайн та користуєтеся віртуальною стільницею Roll20, то вам доступний англомовний ресурс SRD у рамках будь-якої гри, створеної по правилам D&D: перейдіть у відповідний розділ меню та вкажіть потрібне слово у пошуку. Цей ресурс інтерактивний і доступний як гравцям, так і майстру прямо під час гри. Використання компендіуму повністю легальне.


Аналогічний англомовний компендіум правил SRD доступний і для користувачів Foundry VTT.


Крім того, в магазині Roll20 можна також купити книжки й пригоди, як і в D&D Beyond. Але вони продаються значно дорожче, ніж в бейонді - тільки по передзамовленнях нормальна ціна, а після виходу вже буде дорожче.


А ось контент книжок для Foundry VTT офіційно не продається, але існує спеціальний модуль, за допомогою якого ви можете авторизуватися в D&D Beyond, і ваш куплений контент бейонду підтягнеться у Foundry. Таким чином, на відміну від Roll20, тут вам не треба докупати книжки й пригоди окремо, але сам по собі Foundry VTT потребує одноразової покупки.


DMsGuild


Переваги:

  • Тут можна знайти багато пригод від спільноти, якість яких варіюється - більша частина не дуже, але є і дорогоцінні діаманти.

  • Крім того, ви можете вбити в пошуку фразу "Made in Ukraine", щоб знайти твори українських авторів. Перелік яких буде й подалі доповнюватися спільнотою ІНРІУМ і, якщо ви також автор, який пише українською чи англійською але родом з України, раджу долучитися до цієї ініціативи.

  • Автори гільдії мають право передруковувати контент із офіційних книг, тому тут можна знайти корисні збірки матеріалів.

  • Щоб знайти цікаву пригоду, варто почати з Адептів Гільдії - цю позначку отримують автори, майстерність яких перевірена часом.

  • Тут можна легально придбати книжки зі старих редакцій в електронному вигляді. А якщо доступна опція Print on Demand - ще й замовити собі друковану версію.

  • Тут теж є періодичні розпродажі, включно з Чорною П’ятницею - це може бути найкращий час щоб купити бажані матеріали.

  • Для тих хто грає онлайн. Багато книг мають версію Fantasy Grounds і, в перспективі, варто очікувати те саме для Roll20.

Щоб підсумувати: який оптимальний план дій для групи, що хоче грати легально?

План дій залежить від того в якому форматі хоче грати ваша група, і якими інструментами хоче користуватись.


Якщо ви лише знайомитеся з Підземеллями і Драконами

Кращим варіантом буде спробувати пограти по безкоштовним правилам з SRD, якщо ви не готові викладати копієчку за настільну рольову гру, в яку ще не впевнені, що будете тривало грати.


Якщо ви хочете грати офлайн з паперовими аркушами персонажів

Замовляйте офіційні книжки - їх можна знайти в Україні або ж замовити за кордоном, і користуйтесь всією групою. А аркуш персонажа українською можна знайти тут і тут.


Якщо ви хочете грати онлайн з D&D Beyond

План такий:

  1. Купити передплату для майстра в D&D Beyond

  2. Купити “трикнижжя”: книгу майстра, монстрятник і книгу гравця

  3. За необхідності, докупити окремо потрібні класи / раси відповідно до побажань гравців

  4. За необхідності, купити потрібну офіційну пригоду

На перший погляд здається що це дуже дорого, та якщо скористатися знижками й розділити цю суму на всю групу (нормальна практика за кордоном), отримаємо адекватну ціну.


Якщо у вас є більша спільнота з кількох майстрів, ви можете створити кілька кампаній під профілем майстра з передплатою. Гравці з усіх кампаній зможуть створити своїх персонажів. Інші майстри також можуть зайти до цих кампаній як персонажі, щоб отримати доступ до книг. Якщо розділити суму на цю кількість учасників, ціна зменшується ще більше.


Якщо ви хочете грати виключно в Roll20

В Roll20 так само як і в D&D Beyond можна купити офіційні книжки і налаштувати поширення контенту для ваших гравців. Щодо порядку необхідності книжок, поради з попереднього пункту будуть корисними і тут.

 

Дивіться відео Andy Lit на цю тему і заходьте на його канал — там багато цікавого! Посилання на відео

 

Наступного разу: поговоримо про наративні куби в системі Star Wars RPG і про градацію успіху загалом.

 

Автори статті: - Євген Мокеєв Пригоди автора - Andy Lit Youtube-канал

1 922 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page