top of page
  • Іван Колесников

Чарівник: посібник для гравців Dungeons & Dragons

Оновлено: 25 серп. 2023 р.


Як часто у вас була ситуація, в якій треба пояснити гравцю-новачку як правильно грати чарівником? Нижче наведено гайд, який допоможе вам в цьому питанні — з його допомогою, у гравця буде загальне уявлення про те як грати цим непростим класом та як користуватись своїми чарами.

 

Що треба пам’ятати та розуміти чарівнику-початківцю?

  1. Книга чарів де ми просто тримаємо чари.

  2. Ранкова підготовка чарів на день, кількість яких визначається нашим рівнем та модифікатором Інтелекту. Думай про це як про запам’ятовування (згадування) чарів на день. Відкрив, повторив та тепер знаєш як це зробити.

  3. Чарунки в таблиці чарівника, що кажуть нам скільки разів ми можемо довбанути чарами що ми приготували зранку перед сніданком.

Книга чарів

Почнемо з простого. Хто такий чарівник? Якщо коротко, це чувак який вчить чари. Йому їх не дарують боги чи темні створіння. Він їх знаходить, вчить та записує у свою книжку. Тому книга для чарівника важлива штука. Оскільки він у нас весь такий розумний, то основною характеристикою для створення чарів в нього є Інтелект. Так, саме він.

Ранкова підготовка чарів

Є така штука як заклини (cantrip). Це такі маленькі чари які твій чарівник завжди пам’ятає. Вони в нього в голові й не потребують додаткових зусиль, щоб створювати їх. Тобто впродовж свого, уявімо, навчання в академії, твій чарівник так довго і часто використовував їх що тепер робить їх по своїй волі. І це класно і зручно. Рівень заклинів як чарів дорівнює 0. На першому рівні, твій чарівник може мати Три заклини зі списку чарів для чарівника. Тобто відкриваєш та обираєш які потрібні. Читаєш уважно кожні чари та заклин.

Ідемо далі. Це важливе місце, бо в ньому часто плутаються.

Наша шикарна табличка для чарівника. Що вона показує? Те що твій чарівник може мати на кожному з рівнів. І як саме. А тепер по черзі.

Відомі заклини (cantrip) - показує скільки штук ти маєш на цей рівень, що в тебе зараз є. Думаю тут все просто. Починаємо з головного. Ось ти чарівник та маєш свою книгу чарів. Звісно що ти хочеш її наповнювати різними чарами, щоб потім робити ворогам боляче. І тут ми бачимо!

Значить, на першому рівні у свою книжку ти можеш занести 6 чарів першого рівня зі списку своїх чарів чарівника. Навіщо ця книга?


Ми не в комп'ютерній грі. Людина не має змоги втримати все в голові. Тому чарівник розумний і має шикарну книгу де зберігає чари прЯкщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!










Мої матеріали на DMs Guildо всяк випадок. Коли треба він книжку відкриває і готує собі зранку потрібні чари (представимо що він перечитує та згадує як правильно казати магічні слова.) І таку штуку чарівники роблять кожного раночку. Бо вони мають готувати свої чари на день вперед. Прокинувся, почистив зубки, протер свій писок. Відкрив книгу і готуєш чари на день!Але як додати більше чарів у книжку? Хочеться знати більше!


Чарунки в таблиці чарівника

Беремо книжку. На першому рівні пишемо собі у книжку 6-ть чарів. На другому ще плюс 2 чарів (першого рівня! бо поки що не маємо вищої чарунки згідно з табличкою чарівника) І так на 3-му рівні в нашій книзі заклинань опиняється 8 чарів 1-го рівня (що ми занесли дотепер) та 2 чарів першого або другого рівня — вже на вибір. І ось тут друге питання. А скільки чарів на день твій чарівник може приготувати?

Наприклад. Твій модифікатор інтелекту = 2+2 (це буде твій рівень чарівника.) Тобто на день собі ти можеш приготувати 4 чарів. (Так, любчику. В тебе може бути хоч 20 чарів у книжці заклинань, проте всі використати ти не можеш. Твій мозок не справиться з цим.)

Ну що ж. Чари ти приготував. Маєш 4-ри штуки різних чарів. А як їх використовувати?

Глянемо на табличку на горі! З нашим другим рівнем. Ми заготувати можемо собі 4-ро

чарів. Але для використання в нас всього 3 спроби! Які чари використовувати, то вже ситуативно. Але слід пам’ятати що чарунки не нескінченні.

Ще один хороший приклад, але вже про 3-й рівень

Таким чином ми отримуємо :

  1. Книга чарів де ми просто тримаємо чари.

  2. Ранкову підготовку чарів на день, кількість яких визначається нашим рівнем та модифікатором інтелекту. Думай про це як про запам’ятовування (згадування) чарів на день. Відкрив, повторив та тепер знаєш як це зробити.

  3. Чарунки в таблиці чарівника, що кажуть нам скільки разів ми можемо довбанути чарами, що ми приготували зранку перед сніданком.


Підсумок

Де ми можемо дивитись чари?

  • Книга гравця

  • Доповнення по Занатару (Xanathar's Guide to Everything)

  • А ще простіше: https://www.dndbeyond.com. Там можуть бути не всі чари, бо десь щось треба докупити, проте вже непогано.


Нижче прикладаю чари по рівнях з книги гравця.


 

Автор статті: Іван Колесников


Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!




Мої матеріали на DMs Guild

71 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page