top of page
  • Фото автораАлекс Марченко

Рецензія на "Колекцію Українських Рольових Авантюр"

Оновлено: 25 серп. 2023 р.


Отже, шановні пані та панове, пропоную свою розгорнуту рецензію на Колекцію Українських Рольових Авантюр, більш відому в народі як КУРА. Збірка приїхала вчора і сьогодні я протягом дня вичитував всі пригоди авантюри. Заплейтестити я звісно їх не встиг поки, але в планах є зіграти в кожну з них у січні і написати другу частину рецензії.

Поїхали.


Загальне


Збірка важелезна. 150 сторінок, з яких 100 це виключно опис пригод - це вам не жарти. Якість паперу висока, книжечку приємно гортати та тримати в руках. Не фанат кріплення на пружинах, АЛЕ зроблено якісно, розвалюватися сама не буде, якщо тільки насильно не рвати сторінки.


Батл-мапи на сторінках книжки - це зручно. Так, вони маленькі і можливо вашим гравцям не вистачатиме місця, але якщо ви досвідчений майстер - у вас напевно є свої батл-мапи. Для початківців же наявність таких мап на сторінках збірки - це величезний приємний бонус. З мінусів мап можу відмітити тільки те, що одна з мап абсолютно чорна і на ній ніц не видно (йдеться про Ліс біля Лендвуда, фото №2).


Окрім мап, до пригоди також йдуть картки монстрів, які можна дістати з книжки та використовувати як короткі пам'ятки (фото №3). І це чудове рішення, адже якби стат-блоки були просто на сторінках збірки, то до них не можна було б повернутися коли книжка використовується як мапа і на ній стоять фігурки.


Арти від нейромереж - чудове рішення в межах подібних проєктів. Не дивлячись на те, що певні арти суперечили тексту, або були просто не дуже якісні, - вони вдало розбивали стіни тексту яскравими малюнками.


В тексті різних пригод прогулькувала різна термінологія - мертвяки/немертві, напіврослик/галфлінг, навіть не дивлячись на те, що у вступному слові сказано що використовується словник ІНРІУМу. Але це й не дивно, враховуючи що 7 людей писали, а деякі з пригод були написані ще до його появи (і я так розумію недоредаговано).


Додатки


Картки монстрів (фото №3)

Шикарне рішення, що дозволяє зручно тримати їх під рукою, а не лізти шукати стат-блоки в книжці/інтернеті/етс.


Мініатюрка (фото №4)

Якість 3Д друку гарна, однак мінька приходить окремо від бази. Може комусь цікаво збирати міньки, але якщо у людини немає для цього матеріалів (а на ПВА вона навряд наліпиться), то скоріш за все ця мінька так і валятиметься розібраною ще дуже довго.


Монета (фото №4)

Оце прикольно :) навіть більше їй радий аніж мініатюрці


Пам'ятка Майстра (фото №5)

Шикарна річ, яка допоможе Майстру-початківцю орієнтуватися з діями персонажів в бою. Чи потрібна вона досвідченому Майстру? Навряд, але річ зручна, і зроблена на якісному папері.


Аркуш Персонажа від ІНРІУМу

Не дуже розумію, навіщо в комплекті ОДИН аркуш персонажа, я так розумію задля ксерокопії додаткових екземплярів. Може слугувати як пам'ятка локалізації термінології. Але звісно кожен і так його може роздрукувати 😅


Кістки від Лози

Я їх не виграв, за якість не скажу, але набір кісток - завжди приємний бонус, ОСОБЛИВО якщо Майстер початківець


Авантюри


Ліс, що завжди був поруч від В'ячеслава

1-2 рівень персонажів


Легка та чарівна (я б навіть сказав дитяча) пригода для початківців. Якщо у вас колись було бажання поводити ДнД дітям, або створити персонажів-дітей - це саме воно. Багато про цю пригоду не скажеш, бо вона складається всього з 7ми сторінок і по суті має 2 альтернативних енкаунтери окрім зав'язки та епілогу.

➕ легко вписується в часові рамки ваншоту

➕ чудово підходить гравцям-початківцям та майстрам-початківцям

➕ можна грати з дітьми

➖ нагорода в 100-150 золотих монет за по суті дитячий конкурс зовсім не вписується в ДнД сетинг, де селянин за місяць заробляє 2-3 золотих 😅


Висновок: Якщо шукаєте пригоду для персонажів 1-го рівня або хочете пограти з дітьми - ця авантюра вдалий вибір!


Тіні Предків від Євгена

3 рівень персонажів


Загадковий та моторошний детектив на кладовищі. Надзвичайно цікава передісторія, яка розкривається в процесі дослідження кладовища та фамільного склепу. Пригода має похмуре забарвлення та сповнена різними типами ворогів-андедів.

➕ тематичність та сюжет пригоди чудову доповнюють одне одного та створюють вдале моторошне поєднання

➕ легко вписується в часові рамки ваншоту

➕ гарна мапа склепу, яку можна використовувати для будь-яких склепів у ваших пригодах

➖ в пригоді зустрічається певна неточність - двічі текст посилається на додаток В, якого немає. Можливо мається на увазі англійська В, тобто українська Б, а можливо просто загубили додаток В. Одна зі здібностей монстра, яка має бути описана в цьому додатку посилається на картку монстра, а картка монстра назад на додаток. Як результат - здібність Заволодіння Привида ніде не описана, тому Майстру доведеться її окремо шукати в інтернеті.


Висновок: Пригода чудово підходить для тематичних вечорів або як сайд-квест під час відвідування великого міста у вашому кампейні.


Велике Пограбування від Олега та Анатолія

5 рівень персонажів


Ууу, обожнюю хайсти в ДнД. Пригода має неймовірну кількість шляхів вирішення завдання, та проявляє переваги нелінійності рольових ігор у найкращому вигляді. Це пограбування можна провести декілька разів (навіть з одною і тою ж групою гравців) - і кожного разу я певен шлях пограбування буде абсолютно новим. Єдине чого мені не вистачило - це мап самого маєтку, адже плани будинку, який ви хочете пограбувати - це чи не найголовніше в пригоді-пограбуванні.

➕висока реіграбельність пригоди, що робить життя Майстру цікавим кожен раз воли він її проводить

➕велика кількість шляхів подолання перешкод. Варіативність рольовок і її найкращому прояві

➕є місце усім персонажам усіх архетипів, пригода не заточена виключно на пройдисвітів та бардів

➕НіПи яскраві та різнобічні, з ними цікаво знайомитись та пізнавати ближче

➖мапа Ліс біля Лендвуда цілковито темна, на ній ніц не видно (фото №2)

➖мене трохи напрягало, що на кожній батл-мапі всередині цієї пригоди було посилання на патреон автора. Реклама всередині купленого товару лишає неприємний післясмак.

➖пригода рейково приводить персонажів до головної події та має сейф-лок у вигляді "якщо персонажі програють - вони помирають". Якщо ця пригода є не ваншотом, а частиною кампейну - цей момент необхідно переробити.


Висновок: цю пригоду має бути надзвичайно цікаво проводити у вигляді ваншоту різним групам гравців аби побачити їх креативність. Якщо ж є бажання додати її до кампейну - варто подумати над певними змінами стосовно "сейф-локу".


Ситна Вечеря від Святослава

5-6 рівень персонажів


Оригінальна пригода із купою несподіваних твістів. Є (на мою думку) гарним поєднанням класичного та сучасного фентезі. Велика кількість зачіпок із легкістю зроблять цей ваншот частиною більшого кампейну. Пригода починається як звичайна допомога з розслідування зниклих без вісти, виводить на неочікувану знахідку, та закінчується жахаючим відкритям.

➕тактичні та продумані мапи для бойових сцен

➕несподіваний жахаючий твіст головного сюжету, що потенційно виливається в цікавий кампейн на десяток ігрових сесій

➕цікаві та несподівані НіПи, які здивують багатьох гравців

➕продуманий тайм-лайн, тривалість дій гравців впливатиме, що вони зустрінуть в кожній з локацій яку відвідають

➖сюжет може бути занадто огидним та лякаючим для вразливих гравців. Однак в тексті пригоди написано, що такі моменти можна спростити, або навіть викинути за необхідності


Висновок: На мою суб'єктивну думку, найкраща авантюра з усіх в цій збірці.


Кров і камінь від Тоні та Сайґака

6-7 рівень персонажів


Невеликий детектив, сповнений зачіпок, що ведуть до різних підозрюваних. В цілому, непогана пригода із неочікуваною особою головного поганця, але якщо чесно, - я очікував більшого, коли побачив, що ця пригода перемогла в конкурсі детективних пригод, а обидва майстри мають 10+ років досвіду майстрування.

➕неочікуваний головний поганець, на якого гравці виходять в кінці

➖усюди в тексті пригоди вона посилається на поразку героїв, якщо персонажі прийняли неправильне рішення. Один цей факт для мене перекреслює сприйняття цієї авантюри як сценарію для настільно-рольової гри. Так, гравці можуть неправильно визначити вбивцю, але ніщо не заважає продовжити розслідування та/або знайти нові докази. Писати "переходьте до кінцівки А - ви не вгадали вбивцю, пригода завершена" - це якась дивна практика для сценарію рольової гри. Для мене це величезний мінус

➖занадто велика "лінійність" як для детективного сценарцію. і якщо гравці не погарячились прийняти рішення "хто вбивця" зарано, а дійшли до зустрічі з головним поганцем, то стає очевидно, що це саме він головний поганець.

➖усі бойові мапи мають вигляд порожньої квадратної кімнати


Висновок: На мою суб'єктивну думку, найслабша пригода в цій збірці. Відчуття, що його робили в дещо іншому підході аніж інші пригоди з цієї збірки. Я знаю, що ця пригода була написана ще рік чи два тому, але склалося відчуття, що його практично не редагували, щоб додати у цю збірку.


Моя остаточна думка

Це - скарб! (с)


Так, у збірки є свої недоліки, місцями невідповідності в термінології, а малюнки від нейромережі не завжди відповідають тому, що вони намагаються показати. Однак кількість плюсів затьмарює кількість мінусів з лихвою. Мати друковане видання пригод українською мовою, та ще й із батл-мапами, картками монстрів, пам'яткою майстру - це маст-хев Майстрам-початківцям та приємна річ досвідченим Майстрам. Вартість в 1250 грн еквівалентна 30 доларам. Для цифрового видання це було б занадто, але для друкованого видання ціна набагато нижча своєї реальній вартості. Особливо з усіма приємними бонусами, які йдуть до неї.

Особисто я з нетерпінням очікуватиму продовження (якщо воно буде), і передзамовлю без роздумів. Сподіваюсь гострі кути будуть відполіровані та якість стане ще вищою.

Загалом збірці дам 8.5/10. мінус бал за одну з пригод, та мінус пів бала за нейромережеві арти які іноді були не в тему тексту і непослідовність в термінології



 

Автор статті: Алекс Марченко


Доєднатися до спільноти КУРА і дізнатись більше про збірку можна тут: https://t.me/kura_dnd


Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!

227 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page