top of page
  • Фото автораEugene Mokeiev

Legend in the Mist: наративне сільське фентезі

Оновлено: 31 бер.

Вітання! Сьогодні ми розглянемо Legend in the Mist — нову фентезі-гру від Son of Oak, творців успішної детективної гри в сетингу міського фентезі City of Mist.


Кікстартер цієї гри нещодавно закінчився, і хоча повних правил ще немає, автори виклали достатньо велике демо Tinderbox, на основі якого можна зробити певні висновки.


Сетинг: сільське фентезі Долин

Legend in the mist — це рольова гра в жанрі сільського фентезі в якій ви граєте за групу мандрівників, які вирушають у подорож щоб розгадати таємниці земель за межами свого дому. Магія тут є рідкісною, таємничою та небезпечно. Як референси автори називають такі твори як The Lord of the Rings, The Wheel of Time та Princess Mononoke.


Героями в цьому сетингу зазвичай виступають звичайні люди — фермери, кухарі та місцеві охоронці, що все своє життя провели в ізольованих від зовнішнього світу селищах Долин. Все що їх турбує це обробка землі та святкування, і в мирних землях Долин давно не бачили чогось дивного чи небезпечного (хорошою асоціацією тут будуть гобіти до подій Війни Персня).


Але світ навколо змінюється, і те що довго спало, пробуджується — ехо старих війн Великих Тавматургів та загадкові Істоти Сутінків. Життя персонажів круто змінюється, і їм доводиться вирушити назустріч пригодам у великий світ, про який вони майже нічого не знають.


Механіка: теги, статуси та ліміти

Теги — це основна складова гри. Це може бути що завгодно: статус на персонажі (наприклад, поранений), властивість сцени (туман, чіпкі рослини, темрява), властивість супротивника (сильний, мертва плоть, швидкий).


Кожен тег може або допомагати персонажу в його дії, або заважати, або ж ніяк на неї не впливати.


Статус — це особливий вид тега, що зазвичай є тимчасовим та має числове значення. Наприклад, поранений-5 або дезорієнтований-2.


Кожна істота в грі має свої ліміти, при досягненні яких вона вибуває з конфронтації або помирає. У персонажів ліміт втрати свідомості складає 5, а ліміт смерті — 6.


Базовий кидок

В Легенді використовується тільки один тип кидків.


Майстер окреслює виклик чи загрозу, гравець вивчає свій аркуш персонажа на предмет тегів, що можуть допомогти йому в цій ситуації  і червоних тегів слабкості, які можуть завадити. Також беруться до уваги найбільші позитивний і негативний статуси.


Після цього гравець кидає 2к6 і додає до результату свою Потужність.


Потужність обчислюється наступним чином:

  • +1 за кожний тег, який допомагає з дією

  • -1 за кожний тег, який заважає дії

  • + найвищий релевантний позитивний статус

  • - найвищий релевантний негативний статус


Результати кидка інтерпретуються наступним чином:

  • 1-6 — провал.

  • 7-9 — успіх з наслідками.

  • 10+ — успіх без наслідків.


Якщо важлива міра успіху (наприклад, в бою), гравці використовують свою Потужність щоб придбати потрібні ефекти:

Як видно зі списку, це може бути що завгодно: атака суперника, допомога союзнику, пошук зачіпок, створення предмета і т.д.


Гравець може піти на жертву, щоб збільшити Потужність:

  • Перед кидком спалити один зі своїх тегів, щоб отримати 3 Потужності замість 1.

  • Якщо його результат 10+, добровільно прийняти наслідки, щоб отримати 1 додаткову Потужність.


Також, якщо це має сенс в поточній ситуації (рішення за Майстром) гравець може спробувати зменшити (Mitigate) наслідки. В цьому випадку, виконується базовий кидок з наступними результатами:

  • 1-6 — провал.

  • 7-9 — зменшення наслідків за Потужність кидка (зменшення негативних статусів, видалення негативних тегів).

  • 10+ — зменшення наслідків, і гравець отримує 1 додаткову Потужність.


Приклад дії гравця: Група бореться з духом під водою отруєного ставка. Мудрець планує вигнати злого духа з нашого світу. Для цього він може використати такі теги як Oldways Practitioner, Ancient Lore, Twilight Encounters та Herbal Ingredients з наплічника. Але він має тег слабкості Spoken Invocations, який затруднює йому проказування закляття під водою. Мудрець також має статуси поранений-1 і натхненний-2.


Його сумарна Потужність для цієї дії складе 4 (4 позитивних теги, мінус 1 негативний, +2 за позитивний статус, -1 за негативний статус).


Гравець робить кидок 2к6, отримує результат 6, додає до нього 4 і отримує результат 10, що означає успіх без наслідків. Він використовує свою Потужність щоб накласти на духа статус вигнаний-4, що перевищує його ліміт. Перемога!


Персонажі

Ось так виглядає аркуш персонажа в Legend in the Mist. Як бачите, тут нема жодних цифр — тільки теги та описи.


Кожна з чотирьох карток — це книжка теми (themebook), один важливий аспект особистості персонажа. Кожна книжка теми складається з позитивних тегів, які може використовувати персонаж, тегу слабкості, Досвіду (Experience) та Занепаду (Decay).


Коли персонаж використовує свій тег слабкості, він отримує 1 досвід. Коли трек досвіду заповнюється, він розблоковує наступний тег зі списку.


Якщо персонаж робить вчинок що суперечить книжці теми, він натомість збільшує занепад теми. Якшо трек занепаду заповнюється, він прибирає стару тему і натомість додає нову, що відображає суттєву зміну в його особистості.


І, нарешті, Наплічник (Backpack) виступає як набір додаткових тегів — персонаж обирає три під час кожного відпочинку.


Інструменти майстра

Побудова сцен

Важливі сцени в Легенді влаштовані наступним чином:


  1. Майстер описує сцену, окреслює виклики та загрози.

  2. Спотлайт переходить до одного з гравців.

  3. Гравець описує свою дію, залучає теги, робить базовий кидок.

  4. Якщо в результаті кидка були згенеровані наслідки, або гравець проігнорував загрозу в сцені, майстер вводить наслідки в дію.

  5. За дозволом Майстра, гравець може спробувати зменшити наслідки.

  6. Перехід до пункту 1: Майстер описує зміни в сцені, вводить нові виклики та загрози.


Цей структурований підхід до сцен дозволяє гравцям чітко розуміти, які саме теги треба використовувати при кидках. Окрім того, він також дозволяє майстру мати чітке уявлення про наслідки, які можна створити при провалі кидка.


Наступний принцип є важливим для усіх систем з частковими успіхами (наприклад, він згадується в розділі майстра Blades in the Dark), але в Легенді він є не опціональним, а обов'язковим: "Повідомляйте про неприємності до того, як вони трапляться. Коли відбувається дія гравця, покажіть йому загрозу, яка ось-ось станеться, а потім запитайте його, що він робить. Так буде легко зрозуміти, якими мають бути наслідки його дії."


В системі наразі не передбачені спільні дії. Якщо персонаж хоче допомогти іншому з його дією, він може спробувати підсилити його статусом чи тегом через свою.


Виклики

Список викликів з Легенди буде надзвичайно корисним для будь-якої системи.


Які ж вони бувають?

  • Нападник. Хтось хоче зашкодити персонажам.

  • Бар'єр або небезпека. Пасивна перешкода, яку персонажі мають здолати.

  • Відповідальність. Щось або хтось, кого персонажі мають захистити від інших загроз.

  • Зворотній відлік. Ситуація, яка не становить загрози зараз, але призведе до негативних наслідків коли завершиться відлік.

  • Таємниця. Персонажі хочуть здобути інформацію, яка є неочевидною або прихованою від них.

  • Переслідувач. Хтось переслідує персонажів.

  • Здобич. Хтось потрібний персонажам тікає від них.

  • Спокуса. Хтось намагається схилити персонажів до певної дії.

  • Спостерігач. Хтось патрулює, активно шукає персонажів або намагається зрозуміти їх наміри.


В демці також наведено приклади загроз і наслідків для кожного типу викликів. Окрім того, усі пригоди включатимуть готові картки викликів (на кшталт Корвіна, якого я додав для ілюстрації).


Наслідки

Наслідки в цій системі доволі різноманітні і дають великий простір вибору для майстра. Більшість з них зав'язана на маніпуляції з тегами, але в кожному випадку важливе також наративне обгрунтування наслідків.


Ось їх список:

  • Супутня шкода. Дія випадково впливає на союзника. Він отримує негативний статус або спалює тег.

  • Розголошення інформації. Персонаж випадково розкриває важливу інформацію супротивникам. Активний виклик отримує відповідний тег чи статус.

  • Витрати. Персонаж витрачає важливий ресурс в процесі дії. Він отримує негативний статус або спалює тег.

  • Вразливість до нової загрози. Персонаж опиняється перед новою загрозою. Він захоплений зненацька і отримує негативний статус.

  • Недосконале виконання. Персонаж отримує лише частину ефектів на які він розраховував — інформація неповна, створений предмет має тільки частину бажаних ефектів і т.д.

  • Втрата переваги. Персонаж втрачає перевагу, яку мав до цього. Персонаж втрачає позитивний статус або спалює позитивний тег.

  • Побічні ефекти. Дія персонажа має несподівані наслідки. Він отримує негативний статус чи тег.

  • Згаяний час. Персонаж витрачає занадто багато часу на дію. Зворотній відлік в сцені отримує статус прогресу.


Підсумок

Особисто для мене Legend in the Mist — одна з найбільш очікуваних фентезі-ігор. В наративному плані цікавим є повернення до витоків жанру фентезі. Механічно гра є еволюцією PBTA, в окремих моментах схожою на Клинки. Система тегів достатньо проста і дуже гнучка в перетворенні загроз та викликів з якими стикаються персонажі в механіку.


Демо має свої проблеми, такі як необхідність "торгуватися" з майстром щодо доцільності використання певних тегів, відсутність чіткого обмеження на кидки зменшення наслідків. Але якщо систему допрацюють, вона може стати золотою серединою між гнучкістю наративних систем та "кранчем" деталізованих систем.


На мою думку, демо дуже корисно спробувати провести хоча б задля того, щоб відточити навички побудови чітких сцен та опису наслідків від провалів та часткових успіхів — це неодноразово знадобиться вам при проведенні ігор по таким рушіям як Forged in the Dark, PBTA та Genesys.


Корисні посилання

 

наступного разу: огляд культової гри Blades in the Dark!

 

Автор статті:  Євген Мокеєв


Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!


135 переглядів0 коментарів
bottom of page