top of page
  • Фото автораТетяна Сопова

Масштабний онлайн-епік з Dungeons & Dragons “по-українськи”

Оновлено: 25 серп. 2023 р.



Як це відбувалося?

До Дня Незалежності України, 24 серпня, спільнота ІНРІУМ (Ініціатива настільних рольових ігор (далі- НРІ) українською мовою) організувала Епік по Звільненню Флана в системі Dungeons & Dragons 5e (далі - D&D).


Дрібка про пригоду

Флан - прикордонне місто на Півночі Фаеруна біля Місячного моря, що було захоплено Культом Дракона. Тиранія тривала під крилом Зеленого Дракона - Ворганшаракса. Фракції об’єднались та покликали на допомогу нових і старих союзників, щоб повернути свободу давньому місту.


Бойовий ван-шот “Визволення Флана” (“DDEP04 Reclamation of Phlan”) містить три шляхи проходження, що відбуваються одночасно, але в різних місцях у самому Флані та на околицях. Кожен шлях має інтерактивні елементи, які впливають на інші групи. Крім того, самі квести і сутички в пригоді мають три рівні складності, що пропонуються гравцям: середній, важкий та смертельний. Загін самогубців, скажете ви? Скоріше відважний контрнаступ, щоб звільнити рідні землі з лап нахабного диктатора. Кожна група заробила бали за проходження сцен, і фінальний результат впливав на сюжетну історію. Повернемось до цього трохи згодом.


Епічне значення

Ця подія була попередньо узгоджена адміністраторами Ліги Пригодників (Adventure League) у WotC з дозволом перекладу самої пригоди українською мовою в рамках проведення епіку. Що, між іншим, тривав 2 тижні - з 17 по 31 серпня. Ця подія позитивно вразила у саме серденько, враховуючи статистичні дані, а саме:


Було зібрано 30 ігрових столів з вражаючими результатами по балах. Врахуйте, що кожен стіл включав Майстра Підземелля (Dungeon Master) та від 3 до 5 гравців певного рівня:

  • 10 столів 1 тиру (1-4 рівень) - 219 балів з 200,

  • 12 столів 2 тиру (5-10 рівень) - 296 балів з 240,

  • 8 столів 3 тиру (11-16 рівень) - 214 балів з 160!

В епіку взяли участь:

  • 25 унікальних майстрів;

  • 140 унікальних гравців.

  • 10 столів штурмували Флан в один день!

Найвизначніша група орлів - "Привиди Флана" набрала 48 балів (з очікуваних 20)!


Епік був організований з благодійною метою передати допомогу ВПО, що втратили домівки через війну. Загальна сума благодійних внесків склала 30794 грн.


Ми відправили звіт у Лігу пригодників, можливо, вони були вражені, але стримано направили нас з нашими супутніми проханнями у відділ підтримки.


Що запам’яталось?

Це було епічно, чесне слово. Ми завели купу цікавих знайомств з неймовірними гравцями і майстрами. Ми отримали безліч натхнення та енергії! Ми споглядали, як козли дихали вогнем, як бабуся з рапірами розносила ворогів на право і наліво, а брати-варвари забивали ворогів силою спантеличення крінж-анекдотами.

Гравці проявляли творчість в бойовому ван-шоті, де, по великому рахунку, було не до відігравання характерів. Кого це хвилює, насправді?

Вирізка з відгуків до Епіку, Discord-сервер ІНРІУМ


Це ще далеко не все. В одній запеклій битві проти вампірів у підземеллі на одного з персонажів наклали чари “Поліморф” і перед усіма повстав Тиранозавр-Рекс, відважно загородивши прохід до кімнати з союзниками. Ще: на полі бою в одній з ігор з’явилося квіткове поле, а на іншому знущання над босом завершилося появою великого та гордого кактуса. В битві можна керуватись не лише злістю та відчайдушністю, але й співчуттям до головного Лиходія, що переросло в появу романтичних почуттів. Непередбачувані повороти долі створюють історію.

Малюнок поширено зі згоди автора - https://www.artstation.com/ladada


Ще світлини та кадри з Епіку:


Наостанок трошки про війну та НРІ

Так, ми власноруч перевірили, що старі-добрі НРІ об’єднують людей в ці важкі для України часи. Ми не нав’язуємо вам свою думку, але знайшли для себе віддушину в цьому хобі. Хто нас за це засудить? Люди об'єдналися, як ніколи раніше. Проблема НРІ спільноти в Україні полягає в тому, що кожна компанія (друзів), що грає в D&D - це окремий юніт, який не взаємодіє з іншими. Ось чому ІНРІУМ організувався саме за таких умов, а також навколо ідеї звернення до Wizards of the Coast (далі - WotC) щодо офіційного дистриб’юторства товарів D&D та Magic the Gathering в Україні, що і відбулося на момент публікації цієї статті (в контексті товарів MtG). Це вже великий крок до становлення української спільноти серед світових “підземель”. Але це ще тільки початок. Подібні події, на кшталт Епіку, дуже гарно показали, що такий досвід дуже корисний і створює ситуації обговорення та нових зв’язків, що сприяє розвитку НРІ.


Останні кілька років цей напрямок активно розвивається в Україні. Але саме зараз спільнота дружно взаємодіє та приваблює все нових і нових гравців та майстрів. Крім того, лише за останні 3 місяці було переформатовано українською та/або створено щонайменше 9 нових YouTube каналів з НРІ солов'їною. Дуже маленькі, але важливі кроки в розвитку цього хобі!

Наступна задача - це продовження єднання спільнот та організація нових подій! Чекайте новин.


Подяки

Безмежно і палко дякуємо всім за участь, рушійну організацію зі сторони Майстрів, а також клубам за теплий прийом. Ігри відбувались онлайн на Discord-сервері ІНРІУМ та офлайн в таких клубах України:


Завжди ваші,

Команда ІНРІУМ

 

Наші контакти

- Переклад СРД 5е від ІНРІУМа (доповнюється) https://5esrd.kyiv.ua/

- Список посилань на спільноти НРІ в Україні https://docs.google.com/document/d/1i3u78uAs3mv8CadknqHsQ0r79iLlKqe6TTs5UuBq978/edit?usp=sharing

- Чат в телеграм https://t.me/dnd_ua

- Канал з новинами в телеграм https://t.me/inrium

- Сервер на Discord https://discord.gg/nQVxdUsGrH

- Аркуші персонажів D&D українською (доповнюється) https://www.dmsguild.com/product/408142/Fillable-charsheets-in-Ukrainian-----

 

Автор статті: Тетяна Сопова

708 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page