top of page
  • Фото автораEugene Mokeiev

Як опублікувати свою першу пригоду?

Оновлено: 5 днів тому


Оновлення 26.01.23

У зв'язку з ситуацією з OGL, про яку можна прочитати в цій статті, гайд було оновлено, щоб він підходив не тільки для DMsGuild, а для будь-якої платформи загалом.

 

Я думаю, на шляху кожного Майстра рано чи пізно виникає момент, коли хочеться поділитись своїми ідеями зі світом, а не тільки з локальною спільнотою.


У кожного з нас є своє гоумбрю / написана власноруч пригода, яку ми декілька разів проводили друзям і вважаємо найкращою у світі.


Постає питання, як оформити свої хаотичні нотатки так, щоб інший майстер зміг провести по ним свою гру, де взяти арт для ілюстрацій, як розкрутити результат, щоб його купляли люди та ще багато-багато інших.


На більшу частину з них я постараюсь відповісти у цій статті. Отже, заваріть собі філіжанку кави, і почнемо!


Частина перша: Навіщо публікуватись?

У декого з вас можуть бути сумніви щодо того, чи варто ділитись своєю пригодою зі світом: а ну як я викладу її, а її розкритикують, чи, що гірше — просто не помітять?


Я скажу так: більшість 3rd-party контенту для НРІ середньої або нижче якості. Знаючи таланти наших майстрів, я не бачу складностей у тому щоб виділитись на цьому фоні.

Плюси від публікації можна перераховувати довго, я наведу кілька з них:

  • Відчуття, коли ти натиснув кнопку та опублікував пригоду, над якою працював кілька місяців — круто.

  • Отримувати відгуки від майстрів з усього світу з історіями про те, як вони проводили твою пригоду — круто.

  • Читати рецензії на свої пригоди — круто.

  • Працювати разом з іншими авторами — дуже круто.

  • Заробляти гроші на своєму таланті та купляти за нього книжки — безцінно.


Частина друга: Які є варіанти платформ для публікацій і чим вони відрізняються?


DriveThruRPG

Це сайт компанії OneBookShelf, що займається публікаціями НРІ-контенту. В нього є кілька дочірніх сайтів, з яких відношення до НРІ мають три – DMsGuild, Storyteller's Vault та Pathfinder Infinite. Вони вас цікавлять, якщо ви збираєтесь видаватись по Підземеллям і Драконам, Світу Темряви або Пасфайндеру відповідно.

В іншому разі – ваш шлях лежить на основний сайт.


Основні переваги:

  • Аудиторія: Drivethru — найбільший онлайн-магазин НРІ, в якого майже відсутні рівнозначні конкуренти, з аудиторією, яка активно купує продукти.

  • Print-on-Demand: залежно від програми за якою ви публікуєтесь, з певного рівня продажів ви можете розраховувати на можливість продавати друковані примірники свого модуля!

  • Маркетинг: сайт надає інструменти для аналізу продажів та взаємодії з вашою аудиторією. Крім того, якщо ви community-content або ексклюзивний видавець, ви можете розраховувати на рекламу від Drivethru.


Опції публікації

Існує загалом дві опції публікації на цьому сайті які визначають що саме ви можете продавати та з якою комісією

  1. Community Content. Ви обираєте видавця зі списку, погоджуєтесь на його умови та публікуєте матеріал на основі його інтелектуальної власності. Частіше за все у вас буде широкий простір для вибору доступних книг, і зацікавлена аудиторія що грає в цю гру. Комісія в такому випадку залежить від умов видавця, але як правило вона складає 50% – 20% підуть самому видавцю і 30% – OneBookShelf.

  2. Відкрита ліцензія через профіль видавця. Вам буде необхідно створити спеціальний профіль видавця за посиланням, після чого обрати один з двох варіантів: ексклюзивний або не-ексклюзивний видавець. Я раджу обирати ексклюзивну опцію — ви матимете вищий відсоток роялті (70% проти 65%), і єдиним обмеженням буде заборона на публікацію цифрових копій на інших платформах – що не є суттєвою проблемою (детальніше тут). Ви зможете публікуватись тільки за відкритими ліцензіями, тому вам стане в пригоді цей список.


DMsGuild

DMsGuild це дочірній сайт DriveThruRPG, створений для розвитку ДнД-спільноти. На ньому дозволено використовувати абсолютно всі опубліковані матеріали в рамках дозволених сетингів, список яких є тут.


В чому тоді пастка, спитаєте ви? ДМсГілд бере 50% комісії за ваш матеріал. Так, це багато, але і творча свобода яку ви маєте — величезна. Ви можете, будучи в повному праві, вставити у свою пригоду Ельмінстера і Дріззта як NPC, використати статблок чи процитувати уривок з офіційної книги. Крім того, на DMsGuild є аудиторія, яка активно купує контент. Тому кращого місця для автора-новачка, який прагне зробити собі ім’я складно уявити.


Але майте на увазі, що місцева ліцензія забороняє публікувати вашу роботу в інших місцях – ви погоджуєтесь на ексклюзивність. Крім того, Візарди та інші автори платформи вільні використовувати вашу роботу будь-яким чином.


Інші платформи

Використовуючи відкриті ліцензії, ви можете продавати свої твори на власному вебсайті чи на інших платформах, таких як itch.io чи Kickstarter.


Але це не працюватиме, якщо у вас ще немає імені та вас не знають – тому починати все ж краще з великих платформ.


Частина третя: Де я можу цьому навчитись?

На щастя, є чудові курси де вчать написанню пригод і публікації на DMsGuild, засновані Ashley Warren – успішною авторкою з Гільдії та однією з авторів що працювали над кампанією Rime of the Frostmaiden.

Тут вам структуровано розкажуть, що і як треба зробити для публікації, запросять до свого дискорду з іншими авторами та навіть дадуть стартовий буст у вигляді бандлу школи, який допоможе вам з продажами.


На курсах є кілька "шляхів": D&D, Call of Cthulhu, Runequest та загальний, якщо вас не цікавить жодна з наведених систем.


Альтернативно, рекомендую переглянути наше відео про написання і публікацію першої пригоди: Відео.


Частина четверта: Вимоги видавця

Якщо ви публікуєтесь, скажімо, на DMsGuild, до вашої пригоди будуть наступні вимоги:

  • уже зазначене обмеження на сетинги

  • на обкладинці має бути логотип Гільдії

  • в тексті (зазвичай, на першій або останній сторінці) має бути присутнім копірайт. Його можна знайти тут.


Якщо ви публікуєтесь використовуючи іншу ліцензію, необхідні вимоги мають бути перераховані на сторінці видавця на DriveThruRPG.


І невелике нагадування, яке не буває зайвим — завжди пересвідчуйтесь, що ви маєте права на усе, що використовуєте у своїй пригоді!


Частина п’ята: Підготовка і форматування пригоди

Пригода має бути відформатована так, щоб її міг вільно читати (і водити за нею!) інший майстер. В тому числі й прямо під час ігрової сесії, якщо знадобиться.


Не забудьте і про плейтест — як у форматі ви з різними групами, так і у форматі інший майстер за вашими нотатками.


Іншим важливим етапом є вичитка — перед публікацією дайте почитати свою пригоду іншій людині. Ви здивуєтесь, скільки помилок вона знайде :)


Загальні поради:

  • Збирайте відгуки від майстрів які плейтестять пригоду і від ваших гравців. Відгуки майстрів дозволять покращити викладення інформації та загальну структуру, а відгуки від гравців — виявити слабкі місця.

  • Читайте офіційні пригоди та звертайте увагу на те як автори структурують інформацію (розбиття на глави, зноски, апендикси, і т.д.)

  • Коли освоїте стандартне форматування вашої системи, можете починати думати як його покращити та розвивати ваш власний стиль.


Корисний шаблон для старту.


Частина шоста: Мапи

Тут все просто. Якщо ви гуру Inkarnate / Dungeondraft / іншого картографічного софту, мені не потрібно вам нічого розповідати :)


Якщо ж гарну мапу хочеться, а навичок немає — на щастя, є вихід.


Ці мапи Dyson Dodecahedron відкриті для комерційного використання: тиць.


Просто не забудьте вказати його ім’я в тексті вашої пригоди і все буде добре!


Якщо ж ви хочете дізнатись більше про Dungeondraft, в мене є про це окрема стаття.


Частина сьома: Арт

Якщо у вас немає знайомого художника чи навичок малювання, є декілька варіантів з артом:

  • Купити стоковий арт на сайтах на кшталт Adobe Stock/ Shutterstock / Depositphotos. В них величезний вибір якісних зображень. На AdobeStock перші 10 ви можете отримати безкоштовно. Скоріше за все, свою обкладинку мрії ви знайдете саме тут.

  • Використати безплатний стоковий арт (але перевіряйте ліцензію!) з таких сайтів як https://pixabay.com і https://www.pexels.com

  • Якщо ви публікуєтесь на DMsGuild, можна взяти арт з безплатних паків. Рекомендую скачати та продивитися їх усі – їх корисність важко переоцінити.

  • Якщо ви публікуєтесь за іншою комюніті контент програмою, скоріш за все ваш видавець уже підготував для вас арт-паки. Прочитайте розділ "для авторів" і скачайте всі доступні ресурси.

  • Згенерувати арт за допомогою нейронної мережі. Їх зараз доволі багато - Midjourney, DALL-E, Stable Diffusion, artflow, і т.д. Я користувався Midjourney - за підписку в 10 доларів на місяць ви можете згенерувати до 200 зображень. Цього з лихвою вистачить для оформлення пригоди, і якщо ви підписник, ви маєте всі права на контент який згенерували. Але майте на увазі, що AI-generated арт це контроверсійна тема. Тому на обкладинку я б точно його не ставив.


Якщо ж знайомий художник є, дам декілька порад по роботі з ним:

  • Малюнки мають бути в роздільній здатності 300 dpi

  • Якщо плануєте фізичний друк пригоди, краще замовляти малюнки в форматі CMYK

  • Також вказуйте художнику орієнтовний розмір зображення — це можна вирахувати, взявши до уваги формат вашої сторінки (A4/ A5/ Letter...) та простір, який ви плануєте ним заповнити.


Раджу приділити особливу увагу вибору обкладинки: як і в багатьох сферах, "обкладинка продає", тому мати яскраву обкладинку що передає суть вашої пригоди дуже важливо для успіху!


Частина восьма: Оформлення ПДФ

Тут є кілька інструментів. Досвідчені автори користуються такими інструментами як Adobe InDesign чи Affinity Publisher, та я б для початку порадив спробувати GMBinder або аналогічний інструмент Homebrewery.


З переваг:

  • по ньому є багато гайдів, використовується проста верстка markdown + html / css

  • можна знайти готові приклади коду інших авторів якщо десь застряг

  • готові теми які зроблять вашу пдф візуально схожою на офіційний продукт Візардів (якщо публікуєтесь для ДнД) з мінімальними зусиллями з вашого боку


Чудовий шаблон для старту (якщо пригода для D&D 5E).

Дізнатися більше про GMBinder можна в моїй статті.


Частина дев’ята: Маркетинг

Якщо володієте англійською, раджу прочитати цей гайд.


Загальна порада: раджу обрати для себе 2-3 соцмережі де ви будете активно просувати свій продукт. Інструментів існує багато, в тому числі ті що дає вам DriveThruRPG (безкоштовні копії/ бандли / знижки).


Корисно спілкуватись з іншими авторами в дискорді — можуть допомогти з різними питаннями, дати відгук за безкоштовну копію і багато чого ще.


Загалом, раджу робити так:

  • один пост десь за тиждень до запуску продукту

  • один після релізу

  • після цього періодичні пости раз на місяць у перші три місяці після виходу, можна зі знижками, щоб заохочувати людей купляти ваш продукт


Якщо ви публікуєтесь на одному з сайтів DriveThruRPG


Обов’язково робіть пости коли досягаєте Металічних Ранків (Мідь, Срібло, Електрум і т.д.) - зазвичай такий успіх викликає резонанс і вас починає купляти ще більше людей.


І ще трохи по інструментам DriveThruRPG:

  • Site-Wide Sales Settings — завжди обирайте цю галочку в налаштуваннях. Таким чином, ваша пригода буде світитись в тематичних розпродажах сайту, і вам будуть капати продажі — нехай і за трохи зниженою ціною.

  • Complimentary Copy — це може вам знадобитись, якщо ви домовитесь з кимось про рецензію: вводите емейл людини, і вона отримує можливість забрати вашу пригоду безплатно.

  • Bundles — коли у вас з'явиться достатньо публікацій, ви можете почати об'єднувати їх в бандли — як тематичні, так і просто за вашим авторством. Це дасть людям можливість купувати кілька ваших продуктів зі знижкою, а вам — сильно допоможе з продажами. Ви також можете домовитись з іншими авторами про створення тематичної збірки — принцип буде той самий.

  • Special Discounts — коли робите рекламні пости та додаєте до них знижку, це заохочує людей перейти за посиланням і купити вашу пригоду. Термін дії знижки можна налаштувати, зазвичай пари тижнів достатньо.

Частина десята: Ціна

Тепер, коли ви майже готові опублікуватись, постає питання — яку ж ціну назначити за свою пригоду?


Тут є кілька можливих варіантів:

  • Ваша пригода є повністю безкоштовною

  • Ваша пригода є Pay-what-you-want — є запропонована ціна, але людина може забрати її за будь-яку ціну, навіть безкоштовно

  • Ваша пригода має фіксовану ціну


Якщо ви хочете досягати металічних ранків, вам знадобляться продажі, і кожна з продажів має бути хоча б у розмірі одного долара. Тому, якщо ви працюєте над власною популярністю і хочете при цьому заробляти, раджу обрати третій варіант — фіксовану ціну. Крім того, металічні ранки можуть напряму впливати на можливість отримання вами Print-on-demand що дозволить продавати друковані копії.


PWYW за моїм досвідом приносить небагато коштів — більшість людей просто забирає контент безплатно.


Якщо ви переживаєте що вашу пригоду ніхто не буде купляти через те що ви новачок — потурбуйтесь про маркетинг, і пересвідчіться що більша частина вашої пригоди відкрита для прев'ю. Таким чином людина у якої є сумніви замість того щоб пройти мимо зможе оглянути частину матеріалу яку ви відкрили та прийняти інформоване рішення про купівлю.


Тепер до цікавого — яку ціну встановити? Якщо проглянути Гільдію та DriveThruRPG, більша частина пригод стандартного розміру варіюються в межі 2-5 доларів за копію. Є орієнтовне правило, яке допоможе зорієнтуватись точніше — 10 центів за сторінку контенту, і ціна має закінчуватись на x.99. Таким чином, 40-сторінкова пригода коштуватиме приблизно 3.99 доларів.


Українська спільнота


Ви можете вбити в пошуку фразу "Made in Ukraine", щоб знайти твори українських авторів на сайті DriveThruRPG або DMsGuild. Їх перелік буде доповнюватися спільнотою ІНРІУМ. Окрім того, на обох сайтах як фільтр доступна українська мова.


Раджу долучатися до цієї ініціативи та додавати цей тег внизу опису на сторінці вашої пригоди :)


Підсумок

Я не знаю чи зможете ви зробити написання контенту для рольових ігор своєю кар’єрою, чи ви просто опублікуєте одну улюблену пригоду – досвід, на мою думку, в будь-якому випадку того вартий.


Ваша пригода розійдеться світом і в неї будуть грати інші люди ще довго-довго після того, як ви її напишете – чим не чудова мотивація це зробити?

 

Автор статті: Євген Мокеєв


Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть мені сюди!


Мої матеріали на DMs Guild

517 переглядів1 коментар

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page