top of page
  • Фото автораEugene Mokeiev

Бедлам! Переклад односторінкової рольової гри


Бедлам – простенька гра про безглуздя і лиходійство

В лікарню для злих геніїв «Бедлам» потрапляють суперлиходії з усього світу. Тут, у спокої та під пильною увагою висококваліфікованих лікарів, зловмисники найвищого рівня проходять реабілітацію і готуються вийти на свободу повноцінними громадянами.

В усякому разі, саме так повідомляють у рекламі. В реальності все трохи інакше: накачані ліками і вже не зовсім молоді пацієнти затято сперечаються – чий же план захоплення світу був найбільш вдалим? Хто все ж таки вбив Кеннеді? І як би все вийшло якби не ці чортові шмаркачі в трико! Щоденне життя лікарні – це постійні вигадки і суперництво.


Нам потрібно

Бедлам! – рольова гра історія для будь-якого числа гравців (але краще звісно 4-6).


Крізь пост чергової медсестри потрібно пронести:

  • кишеньковий словничок (проблема вирішується гуглом)

  • папір та олівець

  • капелюх або щось інше придатне для перемішування листочків

  • гарне почуття гумору

  • опціонально: знайомство з трешовими бойовиками та супергеройськими коміксами


Гравці візьмуть на себе роль злих геніїв, що зібрались в головному залі лікарні за розмовами про старі добрі часи. Придумайте своєму герою ім'я, концепт персонажа та на чому його кінець кінцем таки спіймали. Це допоможе вам на початку гри.


Ми граємо

Гравці швиденько вибирають зі словника по 10 (9??? 10!!!) слів, записують їх на маленьких папірцях. Під кожним словом треба підписатись. Папірці збираються в капелюх і перемішуються. Кожен витягує 6 папірців, не показуючи їх суперникам. Це ваші ключові слова.


Гравець, що перемішував папірці стає лікарем.


Лікар починає гру з питання адресованому одному з гравців. Зазвичай це «– Як ви сьогодні себе почуваєте?». Але підійде будь-яке питання, що підходить для старту гри. Пацієнт, до якого звернулись (оповідач) починає розповідати свою історію про невдале захоплення світу. Завдання оповідача – вичерпати всі наявні в нього ключові слова. Коли оповідач згадує у своїй історії слово, він показує його всім та кидає назад до капелюха.


Ми будемо ЗАПЕРЕЧУВАТИ!

Гравці мають право заперечувати оповідачу і перекручувати його оповідку. Заперечення не дозволяють позбуватись власних ключових слів і можуть бути оголошенні тільки після закінченої фрази.


Можливі заперечення


ВЕТО. Один з гравців заявляє, що дане слово не підходить в даному значенні для даного контексту.


Якщо оповідач не погоджується з вето, воно виноситься на голосування гравців. У гравців 1 голос, у лікаря 2 голоси, а у того хто підписав папірець зі словом – 3 голоси.У випадку нічиєї перемога за оповідачем.


Якщо ж вето прийняли, то оповідач бере з капелюха нове слово і передає чергу тому, хто висунув вето. Якщо вето відхили, то оповідач продовжує, а висуванець бере одне слово собі.


ВТРУЧАННЯ. Гравець втручається в оповідку від імені свого лиходія, щоб внести уточнення – наприклад «– Ти зовсім забув про _______». Оповідач повинен продовжити свою оповідку згідно з уточненням, а обидва гравці беруть з капелюха по одному слову.


ВИКРИТТЯ. Гравець встрягає в розповідь, щоб підбити підсумок того як оповідач зазнав поразки. Тепер він може почати власну історію, але за таку неймовірну наглість бере з капелюха два слова.


Крім цього, лікар може ставити питання і оповідач має відповісти на них перш ніж продовжити. Після цього роль лікаря переходить до гравця ліворуч. (Якщо роль лікаря перейшла до оповідача, то він залишається одночасно і оповідачем і лікарем допоки хтось з інших гравців не використає вдало одне з заперечень: вето, втручання чи викриття).


Виграє той, хто першиим позбудеться всіх слів. Але історію потрібно закінчити. Якщо оповідач витрачає останнє ключове слово в розпал сюжету, то він добирає нове слово і намагається закінчити на ньому.


Вдалої гри!


Комплексне лікування (додаткові правила)


Ліки – допомагають!

На початку гри, після того як гравці вже взяли по шість слів, кожен з гравців закидує до капелюха папірець з ліками-інструкцією. Коли гравець витягує ліки, вони одразу вступають в дію, а гравець тягне ще одне слово. Ліки діють, допоки не витягнуть інші.


Приклади ліків-інструкцій:

  • Гравці повинні говорити в риму. Штраф – ключове слово.

  • Гравці повинні звертатись один до одного відповідним чином. Штраф – ключове слово.

  • Гравці повинні називати колір в кожному реченні. Штраф – ключове слово.

  • Всі ефекти ліків скасовуються.


Заключення

«Бедлам» заснований на ідеї Мета Мачелла та правилах Джона Віка (так-так, його справді так звати). Подяка за цінні коментарі учасникам www.indie-rpgs.com. © 2002 Matt Machell


Перекладено з дозволу автора

Переклад: Daniel Woolf

Редактура: Євген Мокеєв

 

Якщо ви хочете опублікувати власну статтю на сайті, пишіть сюди!


Мої матеріали на DMs Guild

24 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page